Ana içeriğe atla

American Honey


Andrea Arnold son filmiyle, bir grup gencin Amerikan taşrasındaki yolculuğuna göz atıyor. Grubun heyecan ve coşkusunu meraklı kamerasıyla takip eden enerjik bir yol filmi "American Honey"
American Honey çöplükte bulduğu paketlenmiş tavuğu eve götürmeye çalışan Star'ı tanımamızla açılıyor. Daha sonra O'nu maceraya sürükleyecek olan grupla tanışmasıyla devam ediyor. Geçimlerini dergi satarak sağlayan ve sürekli parti yaparak yollarda takılan bu grup Star'ı da aralarına katarak yola koyulurlar.
Bir minibüs dolusu rotasız gençle birlikte Arnold'un kamerası bize rehberlik ediyor. Minibüs'te çalan müzikler filmin temposunuda ayarlıyor. Geneli Hip-hop tarzında şarkılardan oluşan müzik kuşağı filmin ruhuna uygun olarak seçilmiş bir playlist.
Film eğlenceli bir yol hikayesinin yanında alt planda işleyen güçlü bir kapitalizm alegorisi de yaratıyor. Bir minibüs dolusu gencin arasında benzerini serbest piyasa ekonomisin de görebileceğiniz bir rekabet fitilinide dergi satış işinin başındaki Krystal ateşliyor. Askeri bir disiplinle sonuç odaklı(merkezde para) çalışan Krystal dergilerin satılması için gençleri karşısındaki müşteri kitlesine göre şekil aldırıyor, sonucun para olduğu bu yapıda her türlü yalan ve dalavere normal karşılanıyor. Satışın yapılmadığı hallerde ise acımadan gruptan atabiliyor. Gruba dahil olarak dergi satış işine başlayan Star'a işi grubun gediklisi Jake öğretiyor. Star Jake'in satış tekniklerini ahlaki bulmadığı için bu yöntemlere karşı çıkıyor. Satış yaptığı kişilere yalan söylemek yerine onların gününü, hikayelerini paylaşıyor. İhtiyaçları dahilinde satış yapıyor bazen de satış bile yapamadan günü tamamlıyor. Kapitalizm'in ve onun temsilcisi Krystal'in tekniklerine alternatif olan merkezine para yerine insanı alan bir yapıyla satışlarını gerçekleştiriyor.
Film hem iyi bir yol filmi hemde yerinde tespitler yapan bir kapitalizm alegorisi ama bunun yanında yeşil çimler üzerinde yuvarlanan, tutkusu perdeden fırlayarak hissedilebilir kılan bir aşk hikayesinede ev sahipliği yapıyor.
Profesyonel oyuncuların yanında amatör oyuncuları filmin kastını oluştururken. Aralarında filmin renkliliğine uygun bir harmoni yakalamış gözüküyor Andrea Arnold.
Otel önünde E-40'ın Choices'ı eşliğinde çekilen yarı video klip vari sahne ise sinema tarihine geçecek türden.
2017'nin en iyilerinden bir tanesi olacaktır mutlaka, kaçırmayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Chocolat

Erkan: Yemek filmlerini, seçtiğimiz film için uygun bulduğumuz konseptteki bir mekânda konuşmaya devam ediyoruz. Sıradaki filmimiz Lasse Hallström imzalı 2000 yapımı Chocolat… Chocolat filmi için Samet ile konuştuk. Kendinden biraz bahsedebilir misin? Samet: Bir senesi mutfak, iki buçuk yılı satış olmak üzere lüks bir çikolata kafe zincirinde toplam üç buçuk yıl kadar çalıştım. Geçtiğimiz mayıs ayında çikolata üzerine uzmanlaşmak için istifa ettim. Önümüzdeki dönemde çikolata eğitimleri alacağım. Şimdilerde sipariş üzerine çikolata yapıyorum ve çevremdeki küçük ölçekli kafelerin çikolata menülerine yiyecek - içecek konusunda danışmanlık veriyorum. Erkan:  Filme geçmeden önce biraz mekândan bahsetmekte fayda var sanırım. Maia Chocolates 2015 yılında kurulmuş, el yapımı çikolatalar üreten, Çengelköy ve Koşuyolu olmak üzere iki şubesi bulunan bir yer.  Filmdeki çikolatacıyla aynı ismi taşıyor. Çikolata konusunda bol çeşit sunuyorlar ve tasarım, sunum konusunda oldukça z...

Argo - Operasyon:Argo

                                                    Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Ben Affleck'in yönetmenliği oyunculuğundan daha iyi. Filmin ritmine başından sonuna kadar hâkim, ayrıca gerilim yaratma konusunda oldukça başarılı. Şah'ın devrildiği İran devriminin en hararetli günlerinde göstericiler Tahran'da ki Amerikan büyükelçiliğine girip 52 Amerikalıyı rehin alırlar. Kaçmayı başaran altı kişi Kanada elçiliğine sığınır. CIA ajanı Tony Mendez ise 6 kişiyi kurtarmak için film ekibi kumpası hazırlayarak İran'a giriş yapar. Film, her ne kadar ara sıra Amerika'ya da dokundursa da beklenildiği üzere Amerikan milliyetçiliği yapmaktan ve oryantalist bakış açısı sergilemekten kendisini alıkoyamıyor. Filmi izlemeye başlamadan önce bu beklediğim bir faktördü. Bu yüzden filmin bu kısımlarını görmezden gelip geçen yılın yabancı dilde Oscar ödülü kazan...

Sus-mak

Mimikler tükenmiş... Kelimeler, harflere ihtiyaç duyan kelimeler ... "ünlüler" düşürmüş yüzlerini, ünsüzlere ses vermek istemez artık, "ünsüzler" kimlik bunalımında... Eller dikmiş önce göz kapaklarından gözleri; sonra birbirine bağlamış gögüste kendini sımsıkı, bir daha açılmamak üzere... Herkes bana aynı şeyi soruyor bu sıralar, ağız birliği etmişçesine... - Neden konuşmuyorsun? Ben ise; su bile içmiyorum artık, kapatıyorum ağzımı. Kurumaktan dolayı yapışıyor, mühürlüyorum dudakları. Birbirinin üzerine uzanmış iki sevgili gibi... Ve içime doğru haykırıyorum... - Susmamak için...