Ana içeriğe atla

Looper

Amerikan bağımsız sinemasının parlayan yıldızlarından Rian Johnson yeni filmi Looper ile yine kendisinden beklenecek şekilde bir çok türü birbiri içerisinde harmanlayarak ortaya kalburüstü bir yapım koyuyor. 

Kendi başına zaten algılaması oldukça güç olabilecek Zaman yolculuğu temasını birde western ve gangster, kara film gibi türlerle karıştırıp önümüze sunan Johnson tam bir çorba ihtimali olabilecek bir yapımın üzerinden başarıyla kalkmış.

Gelecek bir zamanda zaman yolculuğunun mümkün olduğu fakat aynı zamanda mafyanın olduğu bir dönemdeyiz. Bu teknolojiyi elinde tutanlar kurtulmak istedikleri insanları takip sisteminin olduğu bu dönemde öldüremedikleri için otuz yıl öncesine yollayıp tetikçi adı verilen suikastçıları kullanıyorlar. Tetikçilerden biri olan Joe için 2042'de hayatı gayet yolunda gitmektedir fakat arkadaşını ele vermesinin ardından karşısına öldürmesi için 2072'den gelen yaşlı Joe çıkınca işler tamaman sarpa saracaktır.

Film ilk yarısı itibariyle oldukça karanlık bir atmosfer sunuyor. Özellikle Joe'nin yaşlı halinin gelmesiyle birlikte oldukça gerilimli bir hikayeye dönüşüyor. Film sunduğu distopik evrenini bilim kurgu türünün bir çok filmine yaptığı gönderme ile destekliyor. Joe'nin kravatı Blade Runner'dan, gelecekteki mafya üyeleri Dark City'den fırlamış gibi duruyorlar. Zaten bu durum öyle bir hal almaya başlıyor ki filmi bırakıp göndermeleri yakalamaya çalışıyorsunuz. Yönetmen göndermelerde bilim kurgudan tutunda western'lere kadar geniş bir skaladan faydalanıyor.

İkinci yarıda Joe'lar arasındaki gerilimin dozajı artarken telekinetik yetenekleri olan çocuk ve annesinin de olaya dahil olmasıyla sürpriz ve bir o kadar da etkili finalini gerçekleştiriyor.

Kısacası Looper son zamanlarda izlediğimiz bir çok kötü zaman yolculuğu filminin düştüğü hatalara düşmüyor. Saçma sapan bir aksiyon filmi olmak yerine birçok bilim kurgu klasiğinde gezinerek kendi hikayesini anlatma yolunu tercih ediyor. Looper türe yaptığı göndermelerin yanında türe getirdiği yeniliklerle de anılacak bir bilim kurgu klasiği olacağa benziyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

East Hastings

Şehrin üzerine kara bir bulut çökmüştü. Herkesin, bencilce yetişmesi gereken bir yerler vardı. Ve yüzlerinde de aynı soğuk, silik ifade… Yeni bir günün başlangıcının sevinci ve umutları, geçen günün batımıyla birlikte yok olmuştu sanki. Otobüs durakları umutsuzca bekleyişlerin yeri olurken, otobüsler bu umutsuz bekleyişlerin, umutsuz cevapları olmuştu. Reklâm panolarında anlamsızca sırıtan insan siluetleri insanları daha da mutsuz ediyordu. Megafonlardan yükselen sesler, önceden programlanmış bir günün özetini geçiyordu. İmkânların ortasında bir imkânsızlık yaşanıyordu. Burada güneş yalnızca batıyordu…

Blade Runner - 2049

Blade Runner 2049 orjinal filmin cyberpunk atmosferini post apokaliptik bir setle geliştirerek insanoğlunun yine tanrı, kimlik ve hafıza gibi sorularının peşinden koşturmuş. Denis Villeneuve temalarıyla ten uyumu yakalayan Blade Runner 2049 aynı zamanda monoton bulduğum Villeneuve'ün sinema diline ise dinamizm kazandırmış.

Ghost in the Shell

Son yıllarda sinema salonlarında siber punk hayranlarını heyecanlandıran bir hayalet dolanıyor. Blade Runner ve Ghost in The Shell gibi filmlerin yeniden çekiliyor olması büyük büyük bir heyecan dalgası yaratırken bir taraftanda sevenleri tarafından endişeli bir bekleyiş başlatmıştı. Konu bir bilim kurgu başyapıtı olunca bu endişelerin haklılık payını görmezden gelmek saçma olur. Keza Mamoru Oshii 1995 tarihli orjinal ismiyle Kôkaku Kidôtai ile ortaya bir başyapıt koymasını n yanı sıra peşi sıra sinema tarihini derinden sarsacak; The Matrix, Dark City gibi başyapıtlarında doğuşuna vesile olmuştu. Böylesi neredeyse kusursuz bir üründen yine kusursuz bir şey ortaya çıkarmak oldukça ağır bir yük. Bu ağır yükün altına ise Rupert Sanders girmiş. (Denis Villeneuve'un de Blade Runner için işi çok zor.) Orjinal animenin en önemli özelliği siber dünya, kimlik, ve cyborg'ların varoluşlarını anlamlandırma çabası üzerine oldukça yoğun ve takip edilmesi güç diyaloglardan oluşmas